fakta om en dräktig katt...
LÖPNING & DRÄKTIGHET
Burmakatten Tess i 7:e veckan.
Löpning & p-piller
Honkatten börjar löpa vid 6-14 månaders ålder, ibland tidigare, och man märker det genom att hon ändrar beteendet. Hon blir rastlös, i regel så jamar hon högljutt (alla gör inte det), lägger sig med ändan i vädret eller rullar sig, och ibland blir hon extra kelig. Katthonors löptid är ca 5-8 dagar. Löpet återkommer hos vissa katter med 2-3 veckors mellanrum hela året, såvida befruktning inte sker. Löpningen brukar vara mer dämpad under de mörka månaderna oktober, november och december. Andra honor löper endast 2-3 gånger per år.
Det är inte bra att honan får uppleva den ena löpperioden efter den andra utan parning, eftersom hon lätt blir upprörd och nervös och kan magra betydligt. Så om Du inte planerar att din katt ska få ungar, kastrera henne istället. P-piller är på gott och ont - honor som går år ut och år in på p-piller anses löpa högre risk att utveckla dels tumörer, dels livmoderinflammationer. Detta är förstås ett starkt argument för att kastrera honor som ej avlas på, snarare än att utsätta dem för denna onödiga hormonpåverkan. Å andra sidan ökar också risken av att få livmoderinflammation och äggstockscystor ibland med sterilitet som följd av täta, långvariga löpningar, vilket man också kan ta hänsyn till. Egentligen ytterligare ett argument att kastrera eller att om kattan är tänkt att vara avelshona, sätta henne på p-piller. P-piller kan alltså med fördel användas under kortare perioder för att förhindra dräktighet och att oönskade kattungar kommer till världen.
Du bör sluta att ge honkatten p-piller en tid innan den planerade parningen för att hon ska komma igång att löpa ordentligt. Det är lämpligt att honkatten löper ordentligt en gång innan parningen sker. Man brukar säga att en katt bör ha fyllt 1 år när hon får ungar för första gången, och hon bör vara under 3 år när hon får första kullen för att undvika komplikationer. Avmaska katthonan innan parningen, och samtidigt som du börjar avmaska kattungarna.
Läs mer om avmaskning & olika preparat >>
Parning
Parningen sker hos hankattägaren när honan löper, och katterna får vara i ett utrymme tillsammans i ca 2 dagar. Om katten inte löper efter 2-3 veckor efter parningen, så kan hon antas vara dräktig. I annat fall brukar honan få en omparning utan extra omkostnad - såvida detta står skrivet i parningsavtalet. Var noga med att båda katterna är vaccinerade och testade som de ska. (Blanketter att hämta direkt på nätet finns hos SVERAK.)
Läs mer om avelshonor & avelshanar >>
Dräktighet
Tecken på att honan är dräktig:
- Större behov av mat och sömn
- När spenarna är mer tydliga samt rödaktiga är hon i tredje veckan, och då dröjer det ca 6 veckor innan kattungarna kommer.
- Magen växer sig större.
Dräktighetstiden är nomalt 63-65 dygn (9 veckor) men kan variera mellan 61 och 69 dygn.
Titta i vår parnings- & förlossningstabell (baserad på 65 dagar): i dessa ramar/frames eller som som ny sida.
Kattungemat brukar vara näringsrikt, och passar därför också den dräktiga honan bra. Extra vitaminer kan också ges, men ska inte vara nödvändigt om hon får ett kvalitetsfoder. Eventuellt så kan man ge B-vitamin, finns ett preparat på Apoteket som heter Jästex, och kalcium, finns i mjölkprodukter som t.ex. grädde. OBS! Ge inte okokt mjölk, eftersom vissa katter kan få diarré av detta på grund av mjölksockret (laktos).
Läs mer om kattungefoder >>
Honan kan få lite förstoppning under dräktigheten och detta kan avhjälpas med flytande paraffinolja.
Man ska undvika att bada en dräktig katt och hon ska aldrig badas tre veckor in på dräktigheten. En dräktig katt ska bäras mycket försiktigt och helst inte alls mot slutet. Akta magen! Kläm ej heller på magen för att försöka känna kattungarna, eftersom dessa då kan skadas.
Tecken på att hon snart ska föda:
- Magen "släpps" ned.
- Hon bäddar och letar födsloplats (Gör gärna en födsloplats åt henne med en papperskartong och lakan, påslakan och örngott. Lägg gärna en frottéhandduk i örngotten så blir de lite "fluffigare" - använd dock ej frottéhanddukar direkt, eftersom kattungarna kan fastna i dessa med sina klor. VARNING! för att använda banankartonger och liknande. Det finns de som använt banankartonger som bolådor och kattungarna har dött p.g.a. förgiftning av besprutningen.)
- När slemproppen går så föder hon inom ett dygn.
Det förekommer att katter får kullar med 8-10 ungar även om det är vanligast med 3-4 stycken. Det är ett stort problem med alla oönskade och hemlösa katter. Tänk dig för innan du tar en kull - kan du själv ta hand om alla kattungarna om det skulle behövas?
Ha gärna kontakt med en uppfödare att rådfråga under kattens dräktighet och vid förlossningen. Du är välkommen att fråga Eija i Kattrådet som brukar agera "kattbarnmorska".
Vill du veta hur en kattförlossning kan gå till? Läs Lotties/S*Vectras reportage.
Faktakälla: Eijas och veterinärens frågespalt samt tips från Lottie.
Fotokälla: S*Vectra's, Tess heter i stamtavlan Ch S*Panigus Madame Treyve, född 950930. På fotot är Tess i 7:e veckan och hon väntar sin första kull, dvs den kullen där Julia föddes. Julia är katthonan vars förlossning man kan följa i förlossningsreportaget.